Vurige maandag afgeschaft !

Vurige maandag afgeschaft !

Bij het vuurwerk afsteken komen allerlei stoffen als kleine deeltjes in de lucht. Het inademen ervan is schadelijk voor je gezondheid en de stoffen belanden in het milieu. Tijdens het eerste uur van 2020 (zonder vuurwerkverbod) was de concentratie fijnstof in steden 33 keer zo hoog als normaal. In grote steden was de hoeveelheid fijnstof zelfs bijna 100 keer zo hoog.

Boosdoeners zijn de zware metalen in vuurwerk: barium, antimoon en strontium, die schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. En koper, dat bij te hoge concentraties giftig is voor het waterleven. Naast luchtvervuiling zorgt vuurwerk ook voor bodem- en watervervuiling. Dat komt door het fijnstof dat neerdaalt en door onverbrande vuurwerkresten.

In het kader van een milieuvriendelijke stad, was het tijd dat ons stadbestuur naar alternatieven moet gaan zoeken. “Als wij plastiek op het strand verbieden, moeten wij de lijn durven doortrekken”. Aldus Partijvoorzitter Wyffels René

In dit kader konden wij het stadsbestuur van Oostende sensibiliseren dat de vurige maandag niet meer in de huidige tijd past. Wij wezen het stadsbestuur op het Europese fijnstof regelement dat geldig is voor alle lidstaten. De vurige maandag voldoet dus gezinds aan deze Europese normen, waardoor wij ook juridisch ons inregel moeten stellen.

Het was NOOIT de doelstelling om de Oostendenaars van een mooi evenement te willen beroven. Onze intentie ging naar een mens, dier en milieu vriendelijke alternatief. Wij betreuren dat het stadsbestuur nog geen alternatief kon vinden. Het afschaffen van de vurige maandag voelt niet als een overwinning, maar is wel goed voor de gezondheid van mens, dier en het milieu.

You cannot copy content of this page