Vogelgriep nu ook in Oostende

Vogelgriep nu ook in Oostende

Vogelgriep aan en rond de Konijnenvijver in het bosje Oostyende. Meerdere kadavers werden inmiddels gevonden. Blijkbaar zou het voor honden en andere dieren ook gevaarlijk naar kadavers en uitwerpselen van de vogels toe. Blijf met uw huisdier alert !

Het referentielabo van Sciensano heeft ons de afgelopen dagen de besmetting gemeld van 5 vogels uit de kuststreek. Het gaat om een kokmeeuw, zilvermeeuwen en een grote stern bij wie telkens het H5N1-virus is gevonden. De vogels zijn gevonden langsheen de ganse kust, nl. in Oostende, Lombardsijde, Mariakerke en Nieuwpoort. Dit meld het KBOF.

Binnen 10 dagen wordt op deze site 3000 mensen verwacht voor “Sinnersday festival” en “Boy George”. Gelet op de algemeen volksgezondheid vraagt PRO-Actief Oostende aan de stad Oostende voorzorgsmaatregelen te willen nemen. Ook viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid Hilde Crevits werd inmiddels op de hoogte gebracht. Wij zijn verontwaardigt dat de stad Oostende in alle talen zwijgt, en hierdoor de volksgezondheid in gedrag brengt.

𝗞𝘂𝗻𝗻𝗲𝗻 𝗺𝗲𝗻𝘀𝗲𝗻 𝗼𝗼𝗸 𝘇𝗶𝗲𝗸 𝘄𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝘃𝗼𝗴𝗲𝗹𝗴𝗿𝗶𝗲𝗽? Ja, dat kan. Als mensen veel contact hebben met een dier dat besmet is, kan een mens worden besmet. Als je dan ziek wordt, heb je ongeveer dezelfde klachten als bij een griepje: bijvoorbeeld wat koorts, hoofdpijn en spierpijn. Toch doet de overheid er alles aan om te voorkomen dat mensen ziek worden door de vogelgriep. 𝗔𝗹𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝘃𝗶𝗿𝘂𝘀 𝗼𝗽 𝗲𝗲𝗻 𝗺𝗲𝗻𝘀 𝗼𝘃𝗲𝗿𝘀𝗽𝗿𝗶𝗻𝗴𝘁, 𝗱𝗮𝗻 𝗸𝗮𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗺𝘂𝘁𝗲𝗿𝗲𝗻. Je krijgt dan een nieuwe variant die misschien wel veel besmettelijker is voor mensen. Een beetje zoals we nu ook steeds zien gebeuren met corona. Het is wel beter alert te zijn…

Opgepast: “We kregen melding van de stadsdiensten dat er in en rond de Konijnenvijver in ’t Bosje (Maria Hendrikapark) vogelgriep is vastgesteld. Er werden meerdere kadavers gevonden . Ook voor honden en andere dieren zijn de kadavers en de uitwerpselen van vogels gevaarlijk . Hou je viervoeter dus goed in de gaten of neem voorlopig even een andere wandelroute”.  Aldus: Dierenasiel “Het Blauwe Kruis van de Kust”

Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of oogontsteking (conjunctivitis). De ziekte verloopt meestal mild, maar vooral in Azië zijn er verschillende typen vogelgriepvirus die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen.

MEER weten op: Vogelgriep 2022 – KBOF

You cannot copy content of this page