De Vlaamse feestdag herdenkt de ๐๐๐น๐ฑ๐ฒ๐ป๐๐ฝ๐ผ๐ฟ๐ฒ๐ป๐๐น๐ฎ๐ด ๐ผ๐ฝ ๐ญ๐ญ ๐ท๐๐น๐ถ ๐ญ๐ฏ๐ฌ๐ฎ waarbij milities van de Vlaamse steden en gemeenten een leger van Franse ridders te paard versloegen, aan de Groeningekouter bij Kortrijk. De Vlaamse milities bestonden voornamelijk uit een burgerleger van ambachtslieden en boeren. Deze veldslag is de geschiedenis ingegaan als de Guldensporenslag, naar de vele gulden sporen die na de slag teruggevonden werden op de Groeningekouter te Kortrijk.
Tijdens de Vlaamse feestdag staat de Vlaamse symboliek centraal. ๐๐ฒ ๐ฉ๐น๐ฎ๐ฎ๐บ๐๐ฒ ๐น๐ฒ๐ฒ๐๐ ๐ฎ๐น๐ ๐๐๐บ๐ฏ๐ผ๐ผ๐น ๐ด๐ฎ๐ฎ๐ ๐๐ฒ๐ฟ๐๐ด ๐๐ผ๐ ๐ฑ๐ฒ ๐ด๐ฟ๐ฎ๐๐ฒ๐ป ๐๐ฎ๐ป ๐ฉ๐น๐ฎ๐ฎ๐ป๐ฑ๐ฒ๐ฟ๐ฒ๐ป ๐ถ๐ป ๐ฑ๐ฒ ๐ญ๐ฎ๐ฑ๐ฒ ๐ฒ๐ฒ๐๐. De Vlaamse Leeuw als lied ontstond in dezelfde romantische tijdgeest als Hendrik Consciences roman โDe Leeuw van Vlaanderenโ. In 1973 werden voor het eerst door de Nederlandse Cultuurgemeenschap (voorloper van de Vlaamse overheid), de officiรซle symbolen van Vlaanderen erkend. De officiรซle Vlaamse symboliek zijn sinds 1990: de ๐ฉ๐น๐ฎ๐ฎ๐บ๐๐ฒ ๐๐น๐ฎ๐ด, het wapenschild van Vlaanderen, het volkslied en feestdag van de ๐ฉ๐น๐ฎ๐ฎ๐บ๐๐ฒ ๐๐ฒ๐บ๐ฒ๐ฒ๐ป๐๐ฐ๐ต๐ฎ๐ฝ.
๐ฉ๐น๐ฎ๐ฎ๐บ๐๐ฒ ๐ณ๐ฒ๐ฒ๐๐๐ฑ๐ฎ๐ด ๐บ๐ธ๐ธ๐ ๐ฉ๐น๐ฎ๐ฎ๐บ๐ ๐๐ฒ๐น๐ฎ๐ป๐ด ๐๐๐๐๐!
Echter als democraten kan het wel een aanleiding zijn om het cordon sanitair te doorbreken. Wie andere “uitsluit” kan onmogelijk een democraat zijn. De democratische basisregels zijn hierin zeer duidelijk…
In de binnenlandse politiek spreekt men van een cordon sanitaire als men een groep of een initiatief consequent negeert en weigert bij zaken te betrekken. Hoewel het hetzelfde beoogt, is het het tegenovergestelde van repressieve tolerantie. De bedoeling is die persoon of groep buitenspel te zetten. Volgens politicologen is deze tactiek niet democratisch.
“Vandaag op de Vlaamse feestdag herdenkt de Guldensporenslag van 11 juli 1302 waarbij milities van de Vlaamse steden en gemeenten een leger van Franse ridders te paard versloegen. Het is de perfecte dag, om een oproep te lanceren aan de traditionele partijen. Laten wij eindelijke het cordon sanitair doorbreken en terugkeren naar de basisregels voor democratie”. Aldus: partijvoorzitter Wyffels Renรฉ
In Belgiรซ werd in 1989 een cordon sanitaire tegen het Vlaams Blok in het leven geroepen door de overige Vlaamse partijen van dat ogenblik: CVP, SP, PVV, VU en Agalev. De extreemrechtse partij Vlaams Blok haalde toen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen 17,17% van de stemmen. Pas nadat het Vlaams Blok (Vlaams Belang) bij de verkiezingen van 24 november 1991 ook nationaal doorgebroken was, werd een nieuw initiatief genomen. Op 19 november 1992 keurden alle Vlaamse partijen, het Vlaams Blok uitgezonderd, in het Vlaams Parlement een resolutie goed waarin het zogenaamde 70-puntenplan inzake immigratie van het Vlaams Blok scherp veroordeeld werd wegens strijdigheid met de Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Laden ...
HOME