Vandaag laten wij de leeuw dansen

Vandaag laten wij de leeuw dansen

De Vlaamse feestdag herdenkt de ๐—š๐˜‚๐—น๐—ฑ๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—ฝ๐—ผ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—น๐—ฎ๐—ด ๐—ผ๐—ฝ ๐Ÿญ๐Ÿญ ๐—ท๐˜‚๐—น๐—ถ ๐Ÿญ๐Ÿฏ๐Ÿฌ๐Ÿฎ waarbij milities van de Vlaamse steden en gemeenten een leger van Franse ridders te paard versloegen, aan de Groeningekouter bij Kortrijk. De Vlaamse milities bestonden voornamelijk uit een burgerleger van ambachtslieden en boeren. Deze veldslag is de geschiedenis ingegaan als de Guldensporenslag, naar de vele gulden sporen die na de slag teruggevonden werden op de Groeningekouter te Kortrijk.

Tijdens de Vlaamse feestdag staat de Vlaamse symboliek centraal. ๐——๐—ฒ ๐—ฉ๐—น๐—ฎ๐—ฎ๐—บ๐˜€๐—ฒ ๐—น๐—ฒ๐—ฒ๐˜‚๐˜„ ๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐˜€๐˜†๐—บ๐—ฏ๐—ผ๐—ผ๐—น ๐—ด๐—ฎ๐—ฎ๐˜ ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐˜‚๐—ด ๐˜๐—ผ๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ด๐—ฟ๐—ฎ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฉ๐—น๐—ฎ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐Ÿญ๐Ÿฎ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฒ๐—ฒ๐˜‚๐˜„. De Vlaamse Leeuw als lied ontstond in dezelfde romantische tijdgeest als Hendrik Consciences roman โ€˜De Leeuw van Vlaanderenโ€™. In 1973 werden voor het eerst door de Nederlandse Cultuurgemeenschap (voorloper van de Vlaamse overheid), de officiรซle symbolen van Vlaanderen erkend. De officiรซle Vlaamse symboliek zijn sinds 1990: de ๐—ฉ๐—น๐—ฎ๐—ฎ๐—บ๐˜€๐—ฒ ๐˜ƒ๐—น๐—ฎ๐—ด, het wapenschild van Vlaanderen, het volkslied en feestdag van de ๐—ฉ๐—น๐—ฎ๐—ฎ๐—บ๐˜€๐—ฒ ๐—š๐—ฒ๐—บ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ฝ.

๐—ฉ๐—น๐—ฎ๐—ฎ๐—บ๐˜€๐—ฒ ๐—ณ๐—ฒ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ฑ๐—ฎ๐—ด ๐บ๐ธ๐ธ๐‘ ๐—ฉ๐—น๐—ฎ๐—ฎ๐—บ๐˜€ ๐—•๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐˜๐˜Œ๐˜Œ๐˜š๐˜›!

Echter als democraten kan het wel een aanleiding zijn om het cordon sanitair te doorbreken. Wie andere “uitsluit” kan onmogelijk een democraat zijn. De democratische basisregels zijn hierin zeer duidelijk…

In de binnenlandse politiek spreekt men van een cordon sanitaire als men een groep of een initiatief consequent negeert en weigert bij zaken te betrekken. Hoewel het hetzelfde beoogt, is het het tegenovergestelde van repressieve tolerantie. De bedoeling is die persoon of groep buitenspel te zetten. Volgens politicologen is deze tactiek niet democratisch.

“Vandaag op de Vlaamse feestdag herdenkt de Guldensporenslag van 11 juli 1302 waarbij milities van de Vlaamse steden en gemeenten een leger van Franse ridders te paard versloegen. Het is de perfecte dag, om een oproep te lanceren aan de traditionele partijen. Laten wij eindelijke het cordon sanitair doorbreken en terugkeren naar de basisregels voor democratie”.  Aldus: partijvoorzitter Wyffels Renรฉ

In Belgiรซ werd in 1989 een cordon sanitaire tegen het Vlaams Blok in het leven geroepen door de overige Vlaamse partijen van dat ogenblik: CVP, SP, PVV, VU en Agalev. De extreemrechtse partij Vlaams Blok haalde toen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen 17,17% van de stemmen. Pas nadat het Vlaams Blok (Vlaams Belang) bij de verkiezingen van 24 november 1991 ook nationaal doorgebroken was, werd een nieuw initiatief genomen. Op 19 november 1992 keurden alle Vlaamse partijen, het Vlaams Blok uitgezonderd, in het Vlaams Parlement een resolutie goed waarin het zogenaamde 70-puntenplan inzake immigratie van het Vlaams Blok scherp veroordeeld werd wegens strijdigheid met de Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Tijd om het cordon sanitair te doorbreken ?

Laden ... Laden ...

HOME

You cannot copy content of this page