Renovatie muziekkiosk

Renovatie muziekkiosk

De achthoekige muziekkiosk bestaat sinds het eind van de 19e eeuw. Tot en met het jaar 1894 werd er op het Wapenplein muziek gespeeld rond de grote lantaarn. In 1893 diende een aantal bewoners van het plein een petitie in om een vast muziekgebouw te krijgen. Na overleg met het stadsbestuur werd aan aannemer Léon Pannier opdracht gegeven om voor de som van 12.100 frank een vaste kiosk te bouwen naar ontwerp van de stadsarchitect. De muziekmaatschappij Euterpe nam op zondag 2 juni 1895 de nieuwe kiosk, die nog niet volledig voltooid was, officieel in gebruik.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in de binnenstad veel vernielingen aangebracht door het oorlogsgeweld. Het stadhuis, bibliotheek en het archief doorstonden de regen van bommen niet. De kiosk daarentegen wel. Na de Tweede Wereldoorlog werd meerdere malen geprobeerd om de kiosk af te breken, maar in de jaren 1970 wilde men het gebouw beschermen. Sinds 1981 is de kiosk op het Wapenplein bij koninklijk besluit een erkend en beschermd monument.

Door het organiseren van een zomers muziekfestival (het Festival Permanent of Bestendig Festival) beleefde de kiosk voor de periode van 1898 tot in de jaren 1960 tijdens de zomermaanden hoogdagen. Zowel binnen- als buitenlandse fanfares en muziekharmonieën kwamen de toeristen vermaken met concerten die veelal in de kiosk op het Wapenplein plaatsvonden.

VANDAAG –  zien wij de muziekkiosk een meest verwaarloosde toestand. De kiosk behoord nochtans tot het culturele erfgoed van onze stad. Het is ons helemaal niet duidelijk, waarom het stadsbestuur niet wil inzetten op een meest nodige onderhoudsbeurt. Met PRO-Actief afd. Oostende willen wij het stadsbestuur sensibiliseren hun verantwoordelijkheid te willen opnemen.

You cannot copy content of this page