Invulling Noordzeeaquarium kan beter !

Invulling Noordzeeaquarium kan beter !

De Stad Oostende wil nieuw leven blazen in het Noordzeeaquarium. Daarom lanceert de Stad een oproep naar kandidaat-uitbaters voor de renovatie en uitbating van het aquarium. Na een grondige renovatie kan het pand een ReCa-bestemming krijgen. Het Noordzeeaquarium is een uniek stadsgebouw met heel wat troeven op een toplocatie, en meer nog een boeiende geschiedenis. Het werd in 1957-1958 gebouwd als garnaalveiling. Sinds 1977 huisvestte het gebouw het Noordzee-aquarium dat midden 2019 noodgedwongen zijn deuren sloot.

PRO-Actief Oostende als onafhankelijke burgerpartij kan zich meer vinden in een invulling van algemeen belang dan voor een commerciële invulling. Het moet niet alles om de kleuren van het geld draaien. Aldus: Partijvoorzitter Wyffels René

Straffehendrik_havenHet Noordzeeaquarium kan perfect ingenomen genomen worden door “Search and Rescue post” met thuisbasis in Oostende. Onze stad is de grootste stad aan zee, maar beschikt niet over een Search and Rescue post.  Bij een incident op zee komt het Maritiem Reddings  en Coördinatie Centrum (MRCC) in Oostende in actie. Zij zijn verantwoordelijk voor “Search and Rescue” (SAR), anders gezegd opsporings en reddingsacties. Het MRCC verwittigt de reddingsdiensten die dan uitrukken met varende of vliegende middelen.  Aan de kust zijn er drie reddingsstations van waaruit reddingsvaartuigen kunnen vertrekken.

In Oostende liggen de reddingsboten van Vloot, in Nieuwpoort heeft Ship Support enkele vaartuigen liggen en in Blankenberge zijn er de reddingsvaartuigen van de Vrijwillige Blankenbergse Zee Reddingsdienst VBZR. Welke reddingsdienst wordt uitgestuurd hangt af van de aard en de plaats van het incident. Als dat nodig is, werken al deze diensten uiteraard samen en ze kunnen ook allemaal 24 uur op 24 opgeroepen worden.

PRO-Actief Oostende ziet in het Noordzeeaquarium een perfecte invulling als “Search and Rescue post”. Echter willen wij hierin nog een stapje verder gaan. Een gecombineerde invulling met een EHBO post kan een meerwaarde zijn voor zowel de toeristen als voor mensen die plots in zee in nood raken. Ook een permanente huisartsen praktijk waar een arts aanwezig is en de spoeddiensten van de ziekenhuizen te kunnen ontlasten is voor ons een meerwaarde zijn.

Met het behoud van een maritieme karakter en een meerwaarde voor mensen die in de Noordzee plots in moeilijkheden raken, kan ons voorstel beroep doen op mogelijke financiële hulp door de hogere overheid.  Vincent Van Quickenborne eerste minister en Minister van Justitie en Noordzee zou hierin een bijzondere rol kunnen spelen.

Onze burgerpartij vraagt aan het stadsbestuur te willen nadenken over een meer PRO-actief beleid. Dit gebouw willen invullen is een meest belangrijke taak en kan een eerste stap zijn. Het heeft een grotere impact op onze stad als het omvormen in een economische invulling. “Oostende maken wij samen” aldus heeft het stadsbestuur de verplichting op zich  genomen alle voorstellen grondig te willen bekijken. Hieromtrent zullen wij een verzoekschrift aan de gemeenteraad richten.

BURGERRAADPLEGING

Kunnen de Oostendenaars zich in ons voorstel vinden ?

Laden ... Laden ...

HOME

You cannot copy content of this page