Herstructurering strandredders aan de orde.

Herstructurering strandredders aan de orde.

In 2019 kort na de lokale verkiezingen plaatsten wij met onze burgerpartij het project “Safe Beach” op de agenda van het stadsbestuur. Met het project maakten wij tal van problemen zichtbaar, en kwamen met alternatieve voorstellen uit de bus. De radiocommunicatie tussen de redders en de hulpdiensten zijn hier maar één voorbeeld wat in combinatie voor vertraging zorgde.

Inmiddels heeft het stadsbestuur onze voorstellen uitgevoerd. Een gemeenschappelijke redder en politiepost, dient gelijktijdig als commandopost waar alle communicatie nu samenloopt. Dit zorgt ervoor, dat sneller kan worden gereageerd en de nodige beslissingen worden genomen.

Voor PRO-Actief afd. Oostende kan dit echter maar een eerste stap zijn naar een veilig strand. Oostende beschikt over 7 km strand deze ca. 80 meter breed is. Ons strand beschikt over 13 zwemzones en 1 surfzone. Maar niet elke zwemzone is ook een bewaakte zone. Dit moet anders…

Waar geen redder, daar geen redding!

PRO-Actief afd. Oostende wil de veiligheid ook op het strand naar het jaar 2022 tillen. Iedere zwemzone moet ook een bewaakte zone zijn. En ieder zone die geen bewaakte zone is, moet een bewaakte zone worden. Tal van voorbeelden uit het verleden tonen dat dit noodzakelijk is. Ook zones waar zwemmen verboden is, moet een bewaakte zone worden. Omdat ieder slachtoffer wat wij kunnen vermijden nodig is.

“Sedert meer dan 10-jaar zit het stadsbestuur gevangen in tal van argumenten om onbewaakte zwemzones niet te moeten bewaken. Met het gevolg, dat wij ieder jaar slachtoffers moeten beklagen. Wij willen deze non-argumenten doorbreken.  Het moet mogelijk zijn, dat wij 17 km strand kunnen veiliger maken”. Aldus: Partijvoorzitter & Paramedici Wyffels René

NON-argument:

Eén van de meest wereldvreemde argumenten is: Als wij op een onbewaakte zwemzone een strandredder plaatsen, geven wij het signaal dat je er wel mag gezwommen worden. Dit is voor onze burgerpartij wereldvreemd of de wereld op zijn kop. Stel je voor dat je GEEN politieagenten meer mag plaatsen in straten waar je niet mag doorrijden, omdat je het signaal zou geven dat je er wel mag doorrijden. “Dit zijn argumenten van politici die nog NOOIT een reanimatie moesten doen, en of de ouders moesten duidelijk maken dat iedere hulp te laat kwam. Voor deze collega’s heb ik een duidelijke raad, zwijg als je niet weet waarover je spreekt”. Gaat Wyffels verder.

Geen veiligheid zonder vooruitgang:

De wereld veranderd iedere dag een klein beetje. Dit zien wij voornamelijk ook aan het klimaat. De opwarming van de aarde waardoor wij in de toekomst met meer hittegolven moeten afrekenen. Dit zal onder meer ervoor zorgen, dat nog meer mensen naar de kust afzakken, voor een verfrissende afkoeling. Investeren in de toekomst is ook investeren in de veiligheid. Hiervoor moeten wij de financiële middelen ter beschikking stellen. Het is niet voldoende 6 miljoen extra vrij te maken voor de lokale politie en “NUL” bijkomende middelen voor de strandredders.

VRAAG:

PRO-Actief afd. Oostende vraagt het stadsbestuur eindelijk werk te willen maken van een voor iedereen veilig strand. Dus ook voor de mensen die zich niet wensen aan de regels of aan een zwemverbod te willen houden. Ieder leven is een waardevol leven dat dient beschermd te worden. En ieder leven wat wij aan de zee verliezen, is er één teveel. Een doorlopende bewaakte zone is tevens een meerwaarde bij het terugvinden van verloren gelopen kinderen.

You cannot copy content of this page