Het volledige oude stadscentrum van Oostende is sinds vrijdag een fietszone. Daarnaast zijn ook de omgeving van het Leopoldpark en de omgeving van het Oostendse Stadhuis tot fietszone omgetoverd. Een fietszone is een aaneenschakeling van straten waar de wetgeving van fietsstraten van toepassing is.
Dat betekent dat auto’s er fietsers niet mogen inhalen en dat 30 kilometer per uur de norm is. Bovendien mogen fietsers de volledige breedte van de rijbaan gebruiken. De realiteit is de praktische omgang met de nieuwe bepaling. Hieromtrent zien wij alvast een grote uitdaging als niet zelfs problemen voor zowel de fietsers als de automobilisten. Het samensmelten van fietspad en straat blijkt dan ook weer contraproductief als wij aan de veiligheid denken. En fietsstraat blijkt dan ook niet overal geschikt.
De scheiding en of aanduiden van rijvakken voor de verschillende weggebruikers heeft zijn effecten reeds bewezen. PRO-Actief afd. Oostende is dan ook zeer bezorgd over de nieuwe hervorming. Principieel zijn ook wij voorstander van een fietsenstad. Echter moet dit op een gestructureerd manier gebeuren, waar wij rekening moeten houden met de analyse van verkeersdeskundigen. Of zijn wij niet in de politiek plots verkeersdeskundige?
Als het gaat om het wederzijds parkeren in de Stormvogelstraat, waardoor kinderen die het speelplein verlaten niet meer zichtbaar zijn voor de automobilisten waardoor er een reaal gevaar worden gecreëerd. Dan plots moet een verkeersdeskundige worden aangesteld om deze beslissing voor wederzijds parkeren ongedaan te maken. Als het stadsbestuur beslist om van onze badstad een fietsenstad te maken met het inrichten van fietszones zien wij echter GEEN voorafgaande analyse van een verkeersdeskundigen.
Het blijkt aldus meer een politieke beslissing, waarbij het stadsbestuur voor het risico gaat dat de zwakke weggebruikers (fietser) plots dreigen slachtoffers te worden. De gevaren op verkeersagressie blijkt dan ook onweerlegbaar. Als een fietser on de fietszone met 5 km/h door de straten rijd, mag de automobilist dus NIET inhalen. Ongeacht of de fietser de fietser rijstrook gebruikt en er genoeg plaats zou zijn voor een inhaalbeweging.
PRO-Actief Oostende hoort reeds een claxon concert door de straten huilen. Ook kunstmatige files zien wij in een meest drukke stad voor ogen. Wij zijn echter in de beslissing van het stadsbestuur ook een positief aspect. De verkeersovertredingen en dus verkeersboetes zullen op record niveau stijgen. Goed om de schuldenlast te doen dalen. Ook de uitspraken van schepen Silke Beirens dat de fietszones nog niet ‘klaar’ zijn zorgen voor verwarring. Maakt het dan niet meer zin, even te wachten tot de stad concrete plannen kan voorleggen?