Klimaatverandering zorgt ervoor dat het warmer wordt en dat hittegolven vaker voorkomen, langer duren en heter zijn. Door toegenomen hitte kunnen steden zogenaamde hitte-eilanden worden. Dat betekent dat het in de stad warmer wordt dan op plekken buiten de stad, doordat bebouwing meer warmte vasthoudt. Vergroening van steden kan dit (deels) tegengaan. Vergroening betekent meer bomen in steden, meer parken met groen en planten op daken en muren. Planten en bomen kunnen de hoge temperaturen tijdens hittegolven in de stad verlagen, zorgen voor schaduw, effect hebben op vochtigheid en zo het hitte-eiland effect verminderen. Hierdoor is het prettiger leven in de stad en ondervinden mensen minder last van hitte.
Groenere gebouwen, groenere manieren van werken
Het gebruik van efficiëntere, duurzamere en klimaatbestendigere gebouwen en werkruimten zal bijdragen tot een derde van de vermindering van de koolstofvoetafdruk tegen 2030 door:
- Aanschaf van energie-efficiëntere en groenere gebouwen
- Overschakeling naar dynamische, op samenwerking gebaseerde werkruimten
- Vermindering van het aantal kantoren
Groene omgeving: Meer dan mooi en gezond.
Een groene omgeving meer dan mooi en gezond. Deze groene omgeving heeft meer positieve effecten op onze leefomgeving dan op gezondheid en welbevinden alleen. Een groene omgeving kan ook een goede rol vervullen voor de waterhuishouding en biodiversiteit in de bebouwde omgeving. En het kan helpen de effecten van geluidsoverlast te beperken. Voorts kan een groene omgeving een positief effect hebben op de vastgoedwaarde van woningen en kantoren.
Mobiliteit en vergroening:
De mobiliteit speelt ook in Oostende een grote rol. Gelet op onze ligging aan de zee. Tal van toeristen bezoeken onze schitterde stad. Niet zelden komen wij in een situatie, waar onze stad geconfronteerd wordt een tsunami van wagen. De plannen van ons stadbestuur tot een autoluw centrum te raken blijft de realiteit ontlopen. In een ideale wereld kan dit best een mooi verhaal worden, maar hierbij gaat de factor mens verloren. De factor bepaald het meest logische gedrag, waarbij wij in het verleden reeds hebben gezien. Dat vooral de toeristen liefst dicht mogelijk bij het strand of bestemming hun wagen willen krijt raken. Hier moeten wij samen met de Oostendenaars een oplossing voor vinden. Randaardingen zijn aldus niet een “allheilmittel” voor een stad, deze voornamelijk van toerisme leeft. De site oud zwembad kan hier zijn rol innemen. Een groene parkeertoren combineert verschillende belangrijke factoren. Het bied een oplossing voor de mobiliteit waarmee wij worden geconfronteerd, en vergroeit de site.
PRO-Actief Oostende wil hierin zijn verantwoordelijkheid opnemen. In het kader van een evenwichtig beleid, willen wij samen met de Oostendenaars opzoek gaan naar “balans” waarbij wij rekening willen houden met de leefbaarheid van onze bewoners en het milieu en klimaat. Om deze redenen vragen wij om een burgerraadpleging te organiseren deze de Oostendenaars de mogelijkheid geven mee te kunnen bepalen welk project het meest in aanmerking komen voor de site oud zwembad.

Laden ...
HOME